Povratak na vrh

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Srednja tehnička škola Sombor, Trg cara Lazara 4. 025/421-067 www.tehnickaso.edu.rs office@tehnickaso.edu.rs

Srednja tehnička škola Sombor

regionalni školski centar tehničkih struka

Обавештење родитељима и ученицима о електронском упису у први разред средње школе:

Сви уписани ученици се могу уписати на један од доле наведена два начина:

1)  Онлајн пријаве за упис ученика у средњу школу преко Портала еУправа, у том случају, не морају да долазе у школу. 

2)  Они који не искористе услугу преко Портала еУправа морју да дођу у школу, али нема потребе да доносе било који документ у папирном облику (изводе, потврде о пребивалишту и лекарско и сл.)

 

Za elektronski (on-line) upis, potrebno je poslati mail na adresu This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. sa sadržajem:

 • Prezime i ime učenika
 • mesto stanovanja
 • smer
 • strani jezik, koji želi da uči (Engleski, Nemački ili Ruski)
 • izborni predmet (Građansko vaspitanje, Pravoslavni katihizis, Katolički vjeronauk ili Hitoktatás)

Obrazac se može poslati najkasnije do 10.07.2020. do 10:00.

Poštovani učenici Srednje tehničke škole,

Naša škola je 18.marta 2020. godine ušla u proces realizacije nastave na daljinu. Iskreno se nadam se da ste ostvarili komunikaciju sa vašim odeljenskim starešinom, kao i sa većinom vaših predmetnih nastavnika. Prilikom davanja nastavnih jedinica, nastavnici će se pridržavati rasporeda časova za mesec mart koji je važio za vreme redovne nastave. Za realizaciju nastave na daljinu, koristiće se Office 365, za koji ćete mejl adrese i lozinke dobiti od vaših odeljenskih starešina. Osim toga koristiće se i Viber,  Skype, Facebook ili kako se već dogovorite sa nastavnikom. Za neke nastavne jedinice koristice sa i platforma RTS Planeta https://rtsplaneta.rs a možete se informisati i na www.rasporedcasova.gov.rs. Potrebno je da redovno učite i radite, dostavljate povratne informacije nastavnicima koje budu tražili od vas, jer će na osnovu toga nastavnici beležiti podatke o vašem napredovanju. Kada se budemo vratili u učionice, na osnovu beleški nastavnika , bićete ocenjeni.

Svih ovih dana dok bude trajala vanredna situacija, čuvajte se, pridržavajte se zdravstveno-higijenskih mera, pratite informacije na sredstvima informisanja. Budite odgovorni, pomozite roditeljima/starateljima, bakama, dekama, komšijama, i pri tome se zaštitite da sačuvate svoje zdravlje.

U nadi da ćemo se uskoro videti,

Vaša direktorica

VAŽNO OBAVEŠTENJE

Usled uvedenog vanrednog stanja u Republici Srbiji zbog pandemije korona virusa Covid-19 i obustave nastave, naša škola je u obavezi da organizuje učenje na daljinu. To smo uradili na Moodle platformi, koja je realizovana na serveru naše škole. Kao alternativa, ali samo u krajnjem slučaju, može se koristiti i platforma Office365, za koji imamo legalne licence za 65 nastavnika i sve učenike naše škole.  Klikom na banner se možete povezati na željenu platformu. Na Office platformi koristite aplikaciju Teams. Moodle i  Teams aplikaciju možete instalirati i na mobilne uređaje sa Google Play prodavnice.

   

Vanredni raspust zbog epidemije gripa

Obaveštavamo sve redovne i vanredne učenike naše škole, da je odlukom Pokrajinskog sekretara za obrazovanje, zbog epidemije gripa, obustavljen obrazovno-vaspitni rad škole do 21.02.2020. Prvi radni dan će biti u ponedeljak 24.02.2020. Novi raspored čaova i promena smene će biti 02.03.2020. Odlažu se i vanredni ispit na 29.02.2020. 

RASPORED I KOMISIJE ZA MATURSKE I ZAVRŠNE ISPITE AVGUST 2019

Raspored možete skinuti na ovom linku.

RASPORED DOPUNSKE NASTAVE ZA AVGUST 2019

Na ovom linku možete pogledati raspored dopunske nastave za avust 2019.

RAZREDNI ISPITI JUN 2019

Na ovom linku možete pogledati raspored razrednih ispita za jun 2019.

У петак 12.априла.2018. године  у Машинској школи "Панчево" у Панчеву одржано  је VI регионално такмичење ученика машинских школа Војводине у програмирању робота.

Read more ...

Planirani smerovi za školsku 2020/2021 godinu:

Mašinstvo i obrada metala:

 • Tehničar za kompjutersko upravljanje (CNC) mašina - 30 učenika
 • Mašinski tehničar za motorna vozila - 30 učenika
 • Bravar-Zavarivač- DUALNO 30 učenika

Elektrotehnika:

 • Elektrotehničar informacionih tehnologija - 30 učenika
 • Elektrotehničar računara - 30 učenika
 • Elektrotehničar obnovljivih izvora energije 30 učenika
 • Tehničar mehatronike - 30 učenika
 • Elektroinstalater - na mađarskom jeziku  30 učenika

Saobraćaj:

 • Tehničar drumskog saobraćaja - 30 učenika
 • Vozač motornih vozila - 30 učenika

Kod upisa učenika u I razred 2020/2021 godine, roditelji ne treba da dostave izvod iz matične knjige rođenih za učenika u papirnoj formi, jer će škola isti pribaviti elektronskim putem shodno Zakonu o elektronskoj upravi (Službeni glasnik RS, broj 27/18).

Tehničar mehatronike

 

Šta radi:

Mehatronika je inženjerska disciplina koja predstavlja savršen spoj mašinstva, elektrotehnike, automatike, programiranja i informacionih tehnologija. Tehničar mehatronike je u našem obrazovnom sistemu klasifikovan pod oblast rada elektrotehnike.

Centralno mesto u sticanju veština, znanja i radnih kompentencija tehničara mehatronike je mehatronski sistem koji može biti jednostavan kao kran, lift, veš mašina ili složen poput automobila, raketnog sistema ili čak nuklearne elektrane.

Tehničar mehatronike treba da prepozna osmisli i sastavi neki mehatronski sistem, programira PLC, ali i da  lokalizuje i otkloni kvar, tj. da prepozna da li je kvar u nekoj električnoj, elektropneumatskoj, pneumatskoj, hidrauličnoj komponenti ili u kontroleru ili u nekom mehaničkim delu. Zbog toga je potrebno da u osnovi poznaje sve discipline koje su prisutne u jednom mehatronskom sistemu, naročito praktične veštine koje su u tim disciplinama zastupljene.

 

Šta posle:

Učenici će biti osposobljeni za: dijagnostifikovanje i otklanjanje kvarova u mehatronskom sistemu; preventivno i periodično održavanje opreme;  unos, postavljanje i praćenje parametara mehatronskog sistema kao i za nastavak školovanja.

Obrazovanje traje 4 godine.

Copyright © 2020 Srednja tehnička škola Sombor Rights Reserved.